Hoe kunnen we het energieverbruik in Nederland in de gaten houden? Welke zaken zijn belangrijk?

Energie-efficiënte woningen zijn een geweldige manier om de impact van de stijgende wereldwijde brandstofprijzen te verminderen. Mensen worden nu gedwongen om een groter deel van hun maandelijkse budget te besteden aan energierekeningen. Er is nog nooit zo’n cruciaal moment geweest om eenvoudige energiebesparende woningverbeteringswerken uit te voeren. Meer weten? Check dan deze bron.

  • In 2008, na talloze stijgingen van de energieprijzen, beginnen mensen zich eindelijk te realiseren dat energiebesparing net zo gunstig is voor hun bankrekening als voor het behoud van het milieu.
  • Shell kondigde vorig jaar een recordwinst van 27,5 miljard dollar aan en dat was toen de kosten voor een vat olie onder de 100 dollar lagen. Dit jaar maken ze naar verluidt meer dan 75 miljoen dollar per dag. Met al die winst zouden onze energiekosten toch niet moeten stijgen.

Wat is de oplossing voor het energieverbruik in Nederlandse woningen

We kunnen de wereldeconomie niet beheersen en de meesten van ons hebben geen oliebron in onze achtertuin. Maar we kunnen de hoeveelheid energie die we gebruiken en de energiebesparende maatregelen die we nemen wel voor een groot deel beheersen. In het bijzonder kunnen we beginnen met het maximaliseren van de energie-efficiëntie (d.w.z. het minimaliseren van het energieverbruik) van onze huizen.

Huishoudens geven gemiddeld ongeveer 10 procent van hun jaarinkomen uit aan de energierekening van hun woning. Met behulp van enkele eenvoudige, vaak over het hoofd geziene, technieken kan de jaarlijkse energierekening met ongeveer 75 procent worden verlaagd. De volgende vijf ‘no-cost’ of ‘low-cost’ energiebesparende maatregelen bieden enkele van de beste en meest kosteneffectieve oplossingen voor het energieprobleem met relatief korte terugverdientijden:

1. Het is slim om te kijken hoe je je woning kunt verbeteren

Eenvoudig uit te voeren en nuttig om gebieden voor woningverbetering te identificeren. Focus op gebieden met de laagste energie-efficiëntie, zoals niet-geïsoleerde lofts, ramen met enkel glas, open haarden en energiezuinige ‘eet’-apparatuur (bijv. wasdroger).

2.  Verbeteringen aan het huis

Zoals zolderisolatie, muurisolatie, tochtdichtheid en dubbele/driedubbele beglazing (kan een totale besparing van ongeveer $1.000 per jaar opleveren).

3. Verwarmingssysteem oplossingen

Omvatten het aanpassen van programmeurs, het monteren van thermostatische radiatorkranen (TRV’s) en het verlagen van thermostaten (het verlagen van uw kamerthermostaat met slechts 1°C kan u meer dan $100 per jaar besparen).